Rozmrażanie lodówki – jak to zrobić dobrze?

rozmrażanie lodówki

Lodówka to urządzenie, które znajduje się w każdym domu. Jej rola jest nie do przecenienia i właśnie dlatego odpowiednia konserwacja tego sprzętu stanowi bardzo ważny element jego użytkowania. Przygotowaliśmy dla Ciebie mały poradnik, z którego dowiesz się, jak rozmrozić lodówkę i wydłużyć jej życie.

Dlaczego trzeba rozmrażać lodówkę?

Wewnątrz urządzenia gromadzi się brud, który w dużej ilości może być przyczyną awarii. Lodówka ze względu na przechowywaną w niej żywność powinna być również higieniczna i czysta, a przyznaj sam, że powłoka z brudu nie wpływa dobrze na ten aspekt. Oprócz rozmrażania zaleca się również regularne stosowanie środków zapachowych, które znajdziesz w dobrych sklepach z chemią gospodarczą.

Rozmrażanie lodówki i zamrażalnika krok po kroku

  1. Odłącz urządzenie od zasilania. Jest to bardzo ważne, ponieważ topniejąca woda nie może mieć kontaktu ze źródłem prądu.
  2. Wyciągnij wszystkie produkty i umieść je w chłodnym miejscu. Jeśli nie chcesz, żeby się zepsuły, zadbaj o to, by nie straciły temperatury. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie toreb termicznych.
  3. Zdemontuj wszystkie szuflady i półki. W przypadku, gdy któreś z nich są przymrożone do ścian lodówki, nie używaj siły. Usuń tylko te elementy, które łatwo odchodzą.
  4. Usuń nadmiar wody przy pomocy gazet lub ścierek. Pamiętaj, by rozłożyć je również pod urządzeniem, ponieważ woda może ściekać na podłogę.
  5. Usuń pokrywę lodową z zamrażalnika. Użyj do tego celu tępego narzędzia. Delikatnie podważaj lód i wyciągaj go z urządzenia.
  6. Wymyj wnętrze lodówki i zamrażalnika morką ściereczką oraz mleczkiem do czyszczenia. Nie zapomnij też o przetarciu gumowej uszczelki, na której gromadzą się bakterie.
  7. Spłucz urządzenie wodą i dokładnie wytrzyj. Zadbaj o to, by nigdzie nie pozostał nadmiar wody.
  8. Włóż szuflady, półki i jedzenie z powrotem do lodówki.
  9. Podłącz urządzenie do prądu.

Regularność przede wszystkim

Najlepszym rozwiązaniem na konserwację i poprawę stanu technicznego lodówki jest regularne dbanie o jej dobrą kondycję. Nie rozmrażaj urządzenia, tylko wtedy, gdy pojawi się w nim pokrywa lodowa. Rób to raz na jakiś czas i ciesz się ze sprawnie działającego urządzenia.

Podsumowanie

Jak widzisz, rozmrażanie lodówki nie jest niczym trudnym pod warunkiem, że przestrzega się kilku ważnych zasad. Pamiętaj, by odłączyć sprzęt od prądu oraz nie korzystać z ostrych narzędzi do pozbycia się lodu z zamrażalnika. Zadbaj też o odpowiednią temperaturę produktów spożywczych, które musisz przenieść na czas rozmrażania.